Το Σύκο Κύμης
Αρχαιότητα
Στην αρχαία Ελλάδα αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής, αλλά και ως τροφή των αθλητών κατά την προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς αγώνες, όπως επίσης και στο διαιτολόγιο των στρατιωτών σε περιόδους εκστρατείας.
Ειδικότερα στην Κύμη
Αυτή η ξεχωριστή τεχνική εμφανίζεται τον 16ο αιώνα ενώ με την εμπορική άνθιση που γνωρίζει η Κύμη και το λιμάνι της τον 18ο αιώνα, το σύκα Κύμης γίνονται βασικό εξαγωγικό προϊόν της περιοχής.
Σήμερα
Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι ίδια όπως γινόταν πάντα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η λεπτή φύση του σύκου εξαιρεί τις μηχανικές μεθόδους. Η συλλογή, το άπλωμα στον ήλιο και το ταίριασμα, μπορούν να γίνουν μόνο με το χέρι. Από τη συλλογή μέχρι τη συσκευασία, κάθε σύκο μπορεί να περάσει από το χέρι του παραγωγού εως και 20 φορές! Γι'αυτό στο Kumilio τα λέμε “εκ φύσεως, εκλεκτά”!