H διαδικασία

Η λεπτή φύση του σύκου εξαιρεί τις μηχανικές μεθόδους
diadikasia-banner_03

Συλλογή

Η συλλογή του καρπού αρχίζει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και ολοκληρώνεται στην αρχή του Σεπτεμβρίου. Σε κάθε επίσκεψη στο συκεώνα, επιλέγουμε μόνο τα “μουστέλια” – τα σύκα που βρίσκονται σε υπερώριμη κατάσταση.

Αποξήρανση

Στη συνέχεια σχίζονται, ανοίγονται και τοποθετούνται σε ξύλινα τελάρα για την αποξήρανση, όπου θα παραμείνουν από 2 έως 4 μέρες, εκτεθειμένα στον ήλιο και τον ξερό αέρα. Μετά την αποξήρανση και τη διαλογή, τα σύκα παρόμοιου μεγέθους ενώνονται σε ζεύγη και σχηματίζουν το τελικό προϊόν, γνωστό ως “σύκο Κύμης” ή “ασκάδα”. Ενωμένες πια οι «ασκάδες” τοποθετούνται ξανά στα τελάρα και παραμένουν στον ήλιο για 2 ακόμη ημέρες. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη φυσική αποστείρωση που γίνεται με το βρασμό και το τελικό στέγνωμα. Κατά την αποστείρωση δεν χρησιμοποιούμε ατμούς θειαφιού.

Συσκευασία

Στη συσκευασία κενού αέρος συνοδεύουμε τα σύκα μας με ένα φύλλο δάφνης, ως αρωματικό και φυσικό συντηρητικό.